Az arctisztítás jelentősége napjainkban- nemtől és kortól függetlenül- igen fontos. Nemcsak a levegő szennyezettsége miatt, hanem mert alapja az ápolt megjelenésnek.

Tinédzserek

A tizenévesek körében gyakran alakul ki hormonális zavar, ami a bőr átmeneti zsírosságához vezethet. A hormonális változások következtében sokszor változik zsírossá az arcon a T-vonal, a hajas fejbőr és a hát.

Kamaszkorban a faggyútermelődés fokozódik, a faggyúmirigyek kitágulnak, működésük aktívabbá válik. Ilyenkor a mirigy kivezető csatornájában a hámsejtek felszaporodnak és eltömítik a faggyú elöl a kijáratot. Így alakul ki a comedó(fehér vagy fekete színű miteszer). A pangó faggyúban könnyen megtelepszenek a bőrfelszínen élő baktériumok. Ezek gyulladást váltanak ki, az acne-t.

Ilyenkor érdemes kitisztítani az arcbőrt, hiszen így megakadályozzuk az újabb és súlyosabb acnék kialakulását. Ajánlott, hogy egy kísérő felnőtt is jelen legyen a kezelés során vagy az első kezelés előtt egy külön konzultációs időpontot beszéljünk meg, amikor a szülő és a tini együtt eljönnek. Az egész nem akkora macera, mint amekkorának tűnik. Könnyen olyan napi rutinná válhat az arcápolás, mint a fogmosás. Kis odafigyeléssel, a kapott tanácsok betartásával nagyon szépen lehet átvészelni ezt az időszakot.

Felnőtt

Míg a pattanásokat a tinédzser kor velejárójának tarják, addig a felnőtt kori acnés bőr egyáltalán nem tekinthető normálisnak.

Szinte minden bőrnek szüksége van tisztító kezelésre. A genetikai hajlam, a stressz, a hormonális változások, a külső és belső tényezők által termelődő faggyú minősége és mennyisége eltérhet a normálistól

A kezelések célja a tisztátalanságok, komedók eltávolítása, gyulladások megszüntetése, a pórusok és a bőrfelszín alapos tisztítása. A bőr faggyútermelődésének szabályozása, megszüntetni a bőr zsíros fényét, pótolni a bőrben a vízhiányt. A kezelés után a bőr puhává, táplálttá és természetes fényűvé válik.